tisdag 1 maj 2012

Starkast vinner....ibland

Det är aldrig fel att vara stark



                                                                                                   


Ibland hör man han är så stark.....vilket säkert kan stämma, om det gäller träning och inte tävling. Att var stark på tävling är ju en klar fördel....men absolut inte ett måste för att placera sig bra.
För ofta vinner inte den starkaste cyklisten utan den smartaste, som vet när det är dags att köra och har sparat upp krafter till finalen på tävlingen.
Jag kan tänka mig att i vissa idrotter som tyngdlyftning vinner oftast han som är starkast....om han har rätt teknik. En annan idrott där jag kan tänka mig att starkaste mannen vinner är maratonlöpning, ingen speciell teknink kvävande idrott utan mer en fråga om att paca sig själv till att ha krafter kvar till slutet.
I cykel har man stor nytta av att ligga rätt i klungan.....spara sig i backar....ligga långt fram i kurvor för att slippa gummisnoddseffekten långt bak i klungan osv...
För någon helg sen gjorde två kompisar till mig debut som tävlingscyklister....i sportklassen. Dom här två gökarna har säkert tränat lika mycket ihop som resten av startfältet.....men vad hjälpte det.
Innan start skulle jag ge dom lite goda råd.....för döva öron. Dra nu inte för mycket, utan se till att ligga rätt och spar lite krafter till slutet...va rådet. Det tog inte många meter förrän dom satte sig i täten och drog....varv efter varv.... i jämn och fin fart.....till resten av startfältets glädje. När det va dags för spurt så kom resten bakifrån...både på vänster och höger sida.
När vi snackade efter så sa dom att dom va nöjda med snitthastigheten!!!! Va fan... det är tävling och i resultatlistan står det inget om snitt eller vem som har dragit mest......det är först till strecket som räknas.
Nu är det ingen ko på isen för när dom här killarna blir lite varma i kläderna och har fått lite mer erfarenhet kommer dom att vinna varenda tävling dom startar.

Kommer ihåg för många år sen när min gode vän Anders Adamson vann Eslövs Elit GP....en timme stenhårt GP men många igångdrag och kullerstenspartier. Hård körning i klungan där cyklister ramlade av hela tiden...Dick Dekker från Holland gick loss solo efter 20 minuter och tog hem flera spurtpriser....efter 45 minuter började det regna och blev halt som attan. Alla slog av på farten....utan Adam....han gasade på.....inga risker utan bara bra teknink....och friska ben. Snart va han ifatt holländaren som nästan stog stilla i regnet.....det tog inte många minuter innan han va solo i täten och kunde ta hem en riktigt bra vinst och inte minst också en bra prischeck.
Jag är helt säker på att Adam inte va den starkaste cyklisten i startfältet....men han va helt säkert den smartaste...
Det är så man vinner cykeltävlingar......när man varit med ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar