tisdag 8 januari 2013

Inomhusträning ett måste på våra breddgrader!

När man är cyklist på våra breddgrader är inomhusträning nästan ett måste, tyvärr. Naturligtvis kan man köra ute hela vintern, men det är inte så lätt att få till effektiv träning när man kör i mörker både morgon och kväll. Långturerna på helgerna med kompisgänget är ett måste för träningens skull och inte minst för det sociala umgängets skull. Men veckornas träning blir mest inomhus nu på vintern. När jag började cykla på sextiotalet så va det rullar som gällde även om det började dyka upp en och annan Monark testcykel. Kommer ihåg Jönköpings CK klubblokal nere i källaren på Gräshagen. Sex småknattar på rad körde rullar och tränaren gav kommando med visselpipan.
Gamla stålrullar
                                                                      
På den tiden så va rullarna av stål och inte av plast som idag. Dom gick tyngre och inte minst förde dom ett väsen som dagens rullar inte är i närheten av. När vi vevade igång lät det som om man stod på startbanan på Axamo flygplats. En timme sen va man halvdöv. När man skulle till att somna några timmar senare så ringde det fortfarande i öronen så det va svårt att komma till ro.
Rullar dog ut lite i slutet på sjuttiotalet när trainers började slå igenom. När man ser en tävlingscyklist använda rullar idag är det mest för att rulla av sig efter ett träningspass. På senare år har det blivit lite mer snack om rullar. Det är alla hipsters och andra internetcyklister som upptäckt att rullar är fräckt. På med kepsen, vik upp skärmen och elda.....så känns det som förr i tiden....Kul.
Sen körde vi Monark på träningarna, men va så där för klubben hade bara två testcyklar. Redan då kostade dom en del och cykelklubbar har aldrig varit dom rikaste sportklubbarna. Så några körde testcykel och resten fick köra rullar.
Ultima Trainer
                                                              
Sen höll jag upp från cyklingen i många år.....och när det va dags att dra igång igen så blev det en Ultima Trainer. Man tog av framhjulet och spännde fast framgaffeln i en snabbkoppling. Bakhjulet låg mot en vals som på var sida hade ett fläkthjul i plast. Det innebar att ju fortare man körde ju mer motstånd blev det. Det lät igen som att stå på en flygplats.....men ett lite mer vinande ljud. Ibland när man fått till farten sprack hela plasthjulet så plastbitarna for om kring. Det var bara att lägga av och styra mot duschen.
Cat - Eye trainer
                                                                  
Sen blev det en Cat - Eye trainer som va riktigt bra. Man tog fortfarande av framhjulet, men denna trainer hade ett tungt svänghjul som gjorde att den gick jämnt och fint. Fortfarande mycket hög ljudnivå....men nu började det likna något!
Tacx trainer med magnetbroms
                                                                            
Sen blev det enkel Tacx trainer och nu började det likna utomhuscykling. Magnetbroms och betydligt tystare ljud gjorde att denna trainer snabbt blev en favorit. Nackdelen va att man hade inget och kolla på när man körde.....utan det va bara att dundra på och ha koll på klockan.
Trainer med display
                                                                    
Nästa trainer blev också en Tacx, men denna gång med display som visade det mesta.....och nu började träningen bli kul och tiden gick riktigt snabbt.
Nu kör jag på en Monark testcykel och den visar allt och är tyst som en dröm.
Jag kör mina inomhuspass hemma i uterummet.....vilket är perfekt. Den som inte tycker att det är perfekt är frugan. Innan med dom gamla trainerna kunde hon höra i halva huset att jag va igång. Nu hör hon ingenting.....och är med jämna mellanrum tvungen att kolla i dörren så att jag fortfarande  sitter på cykeln och inte ligger under!
Fläkt ett måste vid inomhusträning, kan göra skillnad på 10 slag på pulsen!
                                                                 
På med golvfläkten, några delar av Skånska Dagbladet under cykeln och dra igång intervallerna sen är saken klar. Korta....mellanlånga och långa intervaller är det som gäller. Inga nymodigheter som Tabata, dödsfyror och allt va det heter. Hårda klassiska Palle Munther intervaller som man läste om i Nya Cyklisten på sjuttiotalet är det som gäller. Jag har heller inga speciella önskemål angående musik. Jag kör till det som finns på radio P4. Det kan bli Radio Malmöhus, Mifforadio eller Nyheter på finska....jag bryr mig inte om vilket!!

1 kommentar:

  1. Rullar e kult! På 70-talet träna jag mycket me Mats Ericsson (41 segrar i U-klassen 1971,bland mycket annat). Han va en fena på rullar. Vi brukade köra maxträning hemma i vårt förråd på senvintern. Farsan hade fixat en hastighetsmätare på racern.
    Mats körde milen på 10 minuter...
    Kadens hög!

    Coach

    SvaraRadera