onsdag 15 juni 2011

Vätternminnen

Från vänster: Gösta, Sture, Tomas och Erik



Nu så här i Vättentider kom jag att tänka på mitt första minne från Vättern runt. Härom dagen fick jag besök av min gamle kompis Lennart Emanuelsson från Hillerstorp. Lennart är en gammal storcyklist som fortfarande håller god form fast han passerat 70 bast. För några år sen körde han Vättern på 7.45 ihop med sin dotter Marina.....så tryck i pedalerna har han fortfarande.
I mitten var Lennart tvåa på tävlingen Vättern runt efter Erik Fåglum, trea och slagen med 50 meter i spurten var Jupp Ripfel. Start och mål på den tiden var i Jönköping och just detta året var målet uppe i Stadsparken vilket gjorde att man fick en km backe på slutet.
1969 när det var dags den sista tävlingen Vättern runt var det verkligen hårdkörning. Jönköpings CK hade hand om servicen och vår tränare var den som erbjöd oss småknattar att följa med i klubbens gamla folkabuss för att kolla som han sa, en riktig cykeltävling. Start och mål var på Gjuterigatan vid tändsticksfabriken i Jönköping. På den tiden körde man fel håll mot vad man gör idag, dvs vänstervarv. På startlinjen stod hela svenska cykeleliten med fyra bröder Fåglum i täten. Klungan drog iväg och man hann inte längre än 5-6 km till Rosenlundsbacken förrän brödern drog på en riktig rökare och helt plötsligt var 7 man iväg. Vi låg bakom klungan och såg att folk redan började droppa av.....det skulle bli en lång dag för en del. När vi kunde köra fram till täten efter Huskvarna såg 4 Fåglumbröder köra lagtempo med tre man på rulle. Om minnet inte sviker mig så här mer än 40 år senare så kommer jag ihåg att de tre va Willy Falkenbert, Stefaniterna , Bosse Anderberg, Brahelund och Klas Kramming...kommer inte ihåg klubb men kan varit Fredrikshof.
Brödern drog en minut var i täten innan de skiftade....de andra tre hade fullt upp att hålla rullen på dom. Efter Gränna släppte Krammimg.....uppe vid Vadstena släppte Anderberg...kvar var bara Falkenbert. Någon mil innan Karlsborg gick Erik ner 50 meter med Falkenbert och drog sen på en jäkla rökare och så var det bara bröderna kvar. Falkenbert körde på och fick antagligen en chock när han kom till Göta Kanal norr om Karlsborg. Där stod bröderna och väntade...det var nämligen broöppning. Ett par minuters stopp sen var de dags igen.....det tog inte många minuter förrän Falkenbert var ensamn igen.....det fanns inte en sportslig att hålla rullen på de hårdkörande bröderna. Bra och högt tempo med varsin minut i täten var det som fortfarande gällde. I backen i Bankeryd, (som vi på motionsloppet kör ner för nu) fick Sture vika sig. De tre övriga stod på vad det gick mot Jönköping där Erik tog spurten. Tiden var helt otroliga 6,42......6.42. Cyklar på 9-10 kg. 10 växlar....vanliga tubhjul... inga högprofil här inte. Grusvägar uppe vid norra Vättern...ingen bro vid Hammarsundet ....inga vägar utanför städern utan man skull in genom centrum i var samhälle. En helt ortolig prestation som utfördes av fyra bröder från Vårgårda.
Ingen belgisk kedja så långt ögat kunde se....ingen grindvakt....OK, det satt tre man på rulle och släppte in...dom undrade nog va fan dom gett sig in på när de släppte en efter en från rulle. HELT OTROLIGT.

Ska bli kul att köra vättern nu på lördag.....bara vädret bli något så när OK. Start klockan 9,30 på lördag förmiddag.
Målsättning ...ha en bra dag på cykeln och komma tillbaka till Motala utan skavanker.

3 kommentarer:

  1. Jan Karlsson. Ystad15 juni 2011 kl. 23:00

    Intressant cykelhistoria.
    Ser fram mot lördagens runda men jag misstänker att det kommer att svida i låren redan från start.
    Vi ses på fredag.

    SvaraRadera
  2. Jag får knottrar på armarna Håkan.

    SvaraRadera
  3. Grattis Håkan, Patrik och Janne (och även Johan B. fastän han fik släppa 8 min) till 6.52/Christer

    SvaraRadera