onsdag 27 november 2013

Sådana killar finns inte längre!


Härom morgonen när jag stod på gymmet och körde knäböjningar med dammsugarröret på axlarna kom jag att tänka på en kille som jag inte skänkt en tanke på många år.




Det va en söndagsmorgon i slutet av sextiotalet utanför Jönköpings Cykelklubbs klubblokal jag såg honom första gången. Han hette Tomas och va en 5-6 år äldre än mig. Vi skulle ut på söndagsträning och hela klubben va samlad, vi knattar körde vår lilla runda medans dom äldre körde en längre runda. Kommer ihåg att det va kallt denna marsmorgon. Det va stickad mössa, lovikkavantar,  poplinjacka, knickers och tjocka strumpor som gällde. Tomas dök upp i bara en olle med endast en t-shirt under, ingen mössa eller vantar och som kronan på verket hade han ett par jeans med klädnypor i benen för att hålla ut byxbenen från kedjan. Alla bara glodde innan någon sa, du har nog för lite kläder på dig! Han svarade mumlande det är nog OK! Cykeln hade han varit nere i veckan och hyrt av klubben.
Inte helt stilrent....bättre med klädnypor!
                                                                      
Vi gav oss iväg hela gänget, men snart skiljdes våra vägar när vi knattar drog på vårt håll och dom äldre styrde på sitt. När vi duschat efter träningen (vilket ibland tog en timme) och spelat lite rundpingis dök dom äldre upp. Dom bara glodde på varann och undra va det va för kille dom bara såg ryggen på. Här hade dom tränat en hel vinter och så dök denna kille upp och visade i sina jeans va skåpet skulle stå!
Tomas skulle börja i C-klassen vilket idag är Junior. Men eftersom han va helt ny sökte klubben dispens så han kunde börja köra i D-klassen, vilket motsvarar dagens Sportklass.
Första tävlingen va på A6 regementet i Jönköping. D-klassen skulle köra 15 varv på en rundbana. Tomas släppte ungefär ett halvt varv på dom två första varven.....han va inte så bra på klungkörning...ännu. När täten gick i mål 15 varv senare va Tomas fortfarande ett halvt efter!
Sedan blev det tävlingar varje helg och det gick bättre och bättre. Kom ihåg att han va bland dom 10 i Östgötaloppet som på den tiden va en av Sveriges största tävlingar. Sen gick han upp i C-klassen och blev trea i Växjöloppet. Priserna började ramla in varje helg. Tomas pappa jobbade som sättare på Smålands Folkblad. En natt när han satt sportresultat fick han se sin grabbs namn bland cykelresultaten. Nästa dag när han kom hem frågade han grabben...cyklar du? Ja, sen en tid tillbaka....har du fått några priser frågade gubben....ja, sa junior....och berättade att han gömt dom under sängen på sitt rum.....för det va inte mycket att berätta om!
På den tiden va Billingsrundan i Skövde en stor och inte minst hård tävling. Billingen skulle passeras varje varv och det va en jäkla knuda! Kommer ihåg att vi stod uppe i backen och hejade när C-klassen körde ett observationslopp för landslaget. Jag är inte helt säker...men jag tror att det va Sven-Åke Nilsson som hade satt in en riktigt stöt i backen vilket han brukade....bergsget som han va! Då helt plötsligt ser vi en JCK tröja gå solo från klungan....det va Tomas som gick solo i sina jeans med klädnypor i byxbenen. Helt otroligt!!!
Kommer inte ihåg resultatet....
Sen fortsatte tävlingarna varje helg....ofta som det va på den tiden va det tävling både lördag och söndag.

En sommarkväll va det ett GP lopp på regementet i Skövde.Det va en riktig mördarbana med både backar och kurvor. 100 meter efter mål va det en nittiograderssväng till höger som direkt följdes av en nittiogradare till vänster. Här gällde det att ta det lugnt. Starten va vid mållinjen....alla va laddade och det sista dom äldre klubbkompisarna sa till Tomas va, ta det lugnt i kurvorna....du har många varv på dig att avancera.
Starten gick och naturligtvis drog vår cyklist en riktig burn-out och va först in kurvan. Han va också först ut ur kurvan.....problemet va att denna gång satt han på röven. Hela yllebyxan (det va varmt så jeansen fick bli hemma) borta i bakpartiet, liksom det mesta av skinnet i häcken. Det kom en rödakorsare springande till undsättning och fick cyklisten från banan.
Sen när det va dags att rengöra såret där bak började cirkusen. Tvättningen gick OK men när rödakorsaren sprayade på den där röda skyddshinnan slet Tomas sig och gjorde en krigsdans över halva regementsplan.
Sprayen går att använda i bägge ändarna av kroppen!
                                                                   
Resan hem till Jönköping i klubbussen gick så där.....Tomas fick halvstå hela vägen hem för att sitta ner va inte att tänka på! Väl hemma så rullade vi ner cyklarna i klubblokalen och sa hej då till varann. Det va det sista vi såg av Tomas....

2 kommentarer: