måndag 13 februari 2012

Fortfarande vinter

Här nere i Skåne håller vintern i sig vecka efter vecka. Kalla nätter och ganska kalla dagar ihop med snö är inget för en skånsk cyklist. Därför är det inomhuscykling som gäller för stunden. Klart att man kan köra ute men hur kul är det i några minusgrader med skånsk vind. Fördelen är att man får ihop mil i träningsdagboken, men frågan är va det ger. Det är betydligt enklare att slänga sig på Monarken och dra av ett pass. Mycket tråkigare än att cykla ute men mycket effektivare. Jag skiter i Tabata, dödsfyror, spyträning och allt va det heter, nä tacka vet jag ett redigt dyngpass i den gamla stilen och inte en jäkla massa nymodigheter.
Idag fyller en av mina stora idoler Freddy Maertens 60 år. Den killen vann två VM titlar, en massa andra tävlingar där ibland en många etapper i alla möjliga etapplopp. 1976 vann han 8 etapper i Touren. 1977 vann han 13 etapper av 19 i Spanien runt.
Freddy tränade som en besatt genom åren tillsammans med sin kompis Michel Pollentier som för övrigt fyller 61 år idag. Dom kunde vara ute 7 - 8 timmar ibland på vintern med sina crosshojar. Eftersom Freddy kommer från den belgiska kusten va det ofta cykling i sanddynor som gällde. En timme på vägen sen ut på dynerna för stenhård intervallträning, sen tillbaka på vägen en stund innan det va dags igen. Så kunde dom hålla på hela dagar. För att få fartträning innan tävlingssäsongen brukade in kompis möta upp dom med en motorcykel och köra pace med dom de två sista timmarna. Det va så man byggde värlsmästare innan Tabata intervaller och annat skit va uppfunnit.
Freddy, hårdast av dom hårda med Roger de Vlaeminck på rulle
                                                
Dom gjorde till och med skivor om Freddy, det är kultur

                                               
               
Freddy och jag snackar intervallträning
                                    www.youtube.com/watch?v=ueP1UAHV1vU  
Kolla in denna länk så får ni se va Freddy kunde få till. Kända namn som Merckx, Veerbeck, Moser, Thurau, Van Linden, Zoetemelk och Dierckx hade inte en hjalmar.


 

1 kommentar:

  1. Härligt inspirerande blogg. Alltid lika rolig att läsa.

    Hälsningar
    Christian, läsare från Mexiko

    SvaraRadera