onsdag 23 november 2011

Dags för lite kultur

Det har varit lite taskigt med träningen sista tiden, men däremot har jag varit på en kultur resa till Belgien. Jag och frugan passade på att utnyttja höstmörkret till att dra ner till Belgien några dagar för att hälsa på några kompisar. När man kommer ner till Belgien så slås man direkt av deras cykelkultur. Det är bara att slå upp dagstidningen så är det alltid minst en sida cykel om dagen oavsett säsong. Nu är det cykelcross som gäller, så i fredags var det tre sidor cykel inför helgens crosstävlingar. För många här i Sverige är det Italien som kommer som etta när det gäller cykel....det enda jag kan säga dom har aldrig satt sin fot i cykeltokiga Belgien. Nästan oavsett vem man pratar med så vet dom allt om Merckx, Boonen, Gilbert m.fl. och har inte dom själva cyklat så har dom säkert en släkting som varit cyklist på hög nivå.
Överallt ser man cyklister som är ute och tränar oavsett väder. Här nere är det utecykling som gäller och inte testcykel eller roddmaskin som i Sverige fast Belgien har ett klimat som inte skiljer sig så mycket från Sverige.
Snackade lite cykel med Frans Veerbeck över en Maes pils

God öl från ett lokalt bryggeri i Bornem

I Belgien äter man naturligtvis mussler

Belgisk cykelkultur på Ronde van Vlaandern museumet i Ourdenaarde

Freddy Maertens en av världens bästa cyklister va riktigt trevlig
Frans Veerbecks cykel från sextiotalet

Eddy Merckx cykel

Flandria team car från urtiden
Snygg tröja

Merckx team car

Koppenberg, 18% pavé som Merckx brukade köra upp på 42 x 21
Kevin Pauwels gasar på och kör ifrån resten av världseliten i Gavere - Asper
På cross i Belgien äter man friten met mayo
Vi gjorde ett besök på Flandern Runt museumet i Oudenaarde, vilket verkligen kan rekommenderas. Här kan man lätt spendera några timmar på att kolla in Het Rondes historia.

Kollade också in Superprestige cykelcrossen i Gavere - Asper. 15000 människor på en 2,7 km lång bana ger en stämning som slår det mesta. Massor av öl och riktig feststämning och inte en huligan så långt ögat skådade. Efter lunch när ölen började tränga på va säkert kön till bajamajan längre än hela årets åskådare på svenska crosstävlingar.
Gavere är känt för två duktiga cyklister, Willy Van Maldegem som tjugoett åring ledde Paris - Roubaix med fem km kvar och fick en så hammare att han blev passerad av tre man och blev fyra. Detta va sent på sextiotalet. Nu har Willy en cykelaffär i Gavere.
Den andre cyklisten är Kenny De Martelaire som 1978 vann junior VM poängloppet på velodrom. 1979 på junior VM i Buenos Aires va han först över linjen men blev deklasserad till andra plats efter att ha trängt vinnaren Greg Lemond i spurten. Efter två år som proffs va det slut, men är nu igång och kör för fullt och vann sin klass på veteran VM för några år sen.

Om ni är riktiga freakar kollar ni in följande:

Freddy Maertens on Paddestraat som är en hård pavésträcka på Flandern Runt


http://youtu.be/Za5tgPOCKuM

3 kommentarer:

  1. Nej man är ju inte avundsjuk. Nädå, inte alls ;-).
    Härligt!
    /Fredo

    SvaraRadera
  2. Härlig läsning ! förstår att ni haft det trevligt.
    Håkan är du en fena på Belgiska språket ?
    Hälsningar
    Lennart,Skurup

    SvaraRadera
  3. Jan Karlsson. Ystad26 november 2011 kl. 19:54

    Hej Håkan!
    Sitter här med en bautaförkylning och den enda utevistelsen i helgen blir att vara ute på nätet.

    Har du koll på hur många som läser din blogg? Många skulle jag tro. Intressant. Fortsätt skriva.

    Hälsa familjen

    /Janne

    SvaraRadera